نشست سرمایهگذاری در ریاض، به نمادی از انزجار غرب از اقدامات ولیعهد عربستان تبدیل شده است
آفتابنیوز : سرویس بین الملل- روزنامه "نیویورک تایمز" در گزارشی اشاره میکند که هدف محمد بن سلمان ولیعهد عربستان سعودی از برگزاری نشست سرمایهگذاری در ریاض، جذب سرمایهگذاران خارجی بود اما اکنون موضوع مفقودشدن و اجتمالا به قتل رسیدن "جمال خاشقجی" روزنامه نگار سعودی به مانعی عمده در مسیر دستیابی شاهزاده جوان سال سعودی به هدفاش تبدیل شده است.
به گزارش آفتابنیوز؛ روزنامه "نیویورکتایمز" در اینباره مینویسد: شرکت کنندگان در نشست سرمایه گذاری ریاض نام "داووس در صحرا" را به آن دادهاند؛ نشستی که در آن جاهطلبیهای بزرگ درباره چشمانداز سرمایهگذاری در عربستان سعودی مطرح می شود. در ابتدا گمان می شد که نشست عظیمی برگزار شود. در جلسه افتتاحیه سال گذشته حضور محمد بن سلمان ولیعهد عربستان سعودی بر اهمیت آن افزود. با پیروی از قوانین، هیچ نوشیدنی الکلیای در این نشست سرو نشد. گارسنها از هتل ریتز کارلتون از مهمانان با قهوه سعودی و نوشیدنیهای میوهای عجیب و غریب پذیرایی کردند. در خارج از هتل مدیران اجرایی زن دستان و پاهای خود را پوشانده بودند. با این حال، این نشست با یک هدف برگزار شده است: تحقق رویای شاهزاده محمد بن سلمان که هدفاش مدرنیزه کردن عربستان سعودی و کاهش وابستگی آن کشور به نفت تا سال 2030 است.
شاهزاده بن سلمان گفت که تمام پروژهها و برنامههایش میتوانند افق جدیدی را در جهان بگشایند. او سپس از طرح خود برای ساخت شهری 500 میلیارد دلاری رونمایی کرد که مجهز به تازهترین فناوریها خواهد بود. هفته گذشته، این چشمانداز ترسیم شده از سوی شاهزاده سعودی با واقعیت وحشیانهای در خاورمیانه مواجه شد و سرو صدای زیادی داشت: اتهام به قتل رسیدن یک روزنامه نگار سعودی در ترکیه به دستور خاندان سلطنتی عربستان سعودی و احتمالا شخص ولیعهد عربستان.
اکنون بیش از هر زمان دیگری به شهرت ولیعهد عربستان سعودی که ممکن است پادشاه آینده آن کشور باشد آسیب وارد شده است. او تحقیر شده است. عربستان سعودی تنها شده است؛ چرا که سرمایهگذاران خارجی خود را با وجهه سیاه رویای عربی عربستان سعودی مواجه میبینند. اگر نشست سال گذشته مهمانی بزرگی برای شاهزاده محمد بن سلمان قلمداد میشد، نشست امسال نمادی از انزجار عمیق غرب از اقدامات ولیعهد جوان عربستان سعودی است. دیگر اصلاحطلبی جسورانه او برای مدرنیزه کردن پادشاهی عربستان سعودی که مورد علاقه ترامپ و جارد کوشنر داماد او بوده نیز برای غربیها جذاب نیست. اکنون آنان به عربستان سعودی به دیده یک بازیگر غیرقابل اعتماد نگاه میکنند.
گزارشهای تاییدنشدهای از کشته شدن "جمال خاشقجی" روزنامه نگار سعودی سبب شده تا رسانههای غربی -به جز شبکه مالی فاکس-از حضور در نشست سرمایهگذاری در ریاض خودداری کنند. دارا خسروشاهی مدیر اجرایی اوبر نیز از شرکت در این نشست خودداری کرده است. او در گفتوگوی تلفنی هفته گذشته با مسئولان نشست گفت که اخبار منتشر شده درباره سرنوشت خاشقجی وحشتناک هستند و او به ریاض نمیرود. سایر نهادهایی که با عربستان سعودی کار میکردند؛ از جمله شرکت لابیگری و مشاوره Harbour Group و انستیتو بروکینگز نیز به روابط خود با عربستان سعودی خاتمه دادهاند. "بروس ریدل" کارشناس سابق سیا که در اندیشکده بروکینگز کار میکند میگوید: "محمد بن سلمان در سه سال و نیم گذشته سعی کرد تا تصویر یک اصلاحطلب و حتی یک انقلابی را از خود به جهان عرضه کند. حالا پردهها فرو افتادهاند و واقعیت مشخص شده است".
وضعیت بسیاری از سرمایهگذاریهای عظیم در عربستان سعودی نامعلوم است. تعدادی از سرمایهگذاران شرکتهای بزرگی چون بلک استون گروپ، جی پی مورگان و سافت بانک تصمیم به عدم شرکت در این نشست گرفتهاند. با این حال، "جان بی الترمن" مدیر برنامه خاورمیانه در مرکز مطالعات استراتژیک و بین الملل معتقد است که هنوز تعداد زیادی از افراد جدی در ریاض در نشست شرکت خواهند کرد. او میگوید با توجه به ثروت فوق العاده عربستان سعودی و قیمت نفت که به بشکهای 80 دلار رسیده است هنوز هم سرمایهگذاران علاقمند به سرمایهگذاری بلندمدت در عربستان سعودی هستند.